Recepty zdravej výživy ✔ Tipy & Triky

Pšeno so zeleninou

Pšeno so zeleninou
Jedli ste už niekedy pšeno, priatelia? Ak nie je najvyšší čas vyskúšať si to a odhaliť jeho chuť. Že neviete, čo je pšeno? Nuž najvyšší čas, aby ste vedeli... :-)

Nazrime do wikipedie, čo nám o ňom hovorí. Je konzumovateľný produkt z prosa. Získame ho odstránením pliev zo zrna. (Môj niekdajší šéf, keď videl znovu môj tanier s obedom, so zdvihnutým obočím zakaždým zahlásil: „Už zase ten vtáčí zob?!") Pšeno nielen dobre vyzerá, ale má aj veľmi dobré výživové hodnoty. Z vlastnej skúsenosti musím povedať, že nenafukuje a ľahko sa trávi. Má v sebe bielkoviny i tuky a sacharidy. Čo nemá, je ŽIADNY LEPOK! Takže pochutiť si môže každý, i celiatici.

Vráťme sa teraz k príprave, lebo má svoje zásady. Ako som už odcitovala wikipédiu, pšeno obsahuje istý podiel tuku a ten robí trošku šarapatu pri jeho príprave. Ak o tom nič neviete, tak môžete byť zaskočení a sklamaní horkou chuťou pokrmu z neho. Ale dá sa s tým účinne pracovať a tzv. „vyraziť tú horkosť“ z neho ešte pred varením. Vôbec tým nenarušíte jeho výživovú hodnotu, len si ho vhodne predpripravíte. Jedná sa o preliatie používanej dávky pšena vriacou vodou. Premývame takto len práve to množstvo pšena, ktoré ideme uvariť. Dôležitou pomôckou je husté sito, do ktorého nasypeme odmeranú dávku.


Rozpis množstiev použitých zložiek je pre 4 priemerných jedákov. Prirodzene môžete obmieňať druhy použitej zeleniny. Jednak podľa vlastnej chuti, jednak je vhodné zohľadniť aj sezónne dostupné druhy. Dajte šancu aj vlastnej tvorivosti a použite svoje nápady.

Suroviny:
400 ml suchého pšena, 1l vriacej vody na preliatie.
1 veľká cibuľa, 4 PL oleja, 800 ml horúcej vody, 2 ČL himalájskej soli, 1PL droždia Tebi
(lahôdkové droždie so sladom).
1.alternatíva zeleniny: 3 stredne veľké mrkvy, 2 petržleny, 200 gr karfiolu. 2.alternatíva zeleniny: 200 gr hrášku (čerstvý alebo mrazený), 200 gr brokolice. Surovú zeleninu nakrájame na kocky, alebo rezančeky. Ak použijeme mrazenú
zeleninu, tak ju pred varným procesom nerozmrazujeme.

Postup:
Najprv suché pšeno v site sparíme preliatím vriacou vodou nad drezom. Necháme stiecť z vody. Medzitým speníme na kocky nakrájanú cibuľu na rozohriatom oleji. Pridáme odkvapkané pšeno, pomiešame. Následne pridáme nakrájanú zeleninu apremiešame. Zalejeme celé horúcou vodou (800 ml). Pridáme soľ a Tebi droždie. Opäť dobre premiešame, prikryjeme pokrievkou a sledujeme, pokým celé nezovrie. Potom plameň minimalizujeme, aby var bol pomalý. Čas tepelnej úpravy nastavíme na 15 minút. Potom plameň vypneme a necháme ešte stáť 10-20 minút. Dôležité je, aby sa všetka voda vstrebala do pšena. To je signálom, že jedlo je hotové.

Prizdobiť môžete rôzne: Balkánskym syrom nakrájaným na kocky. Tí, ktorí sa nekamarátia s mliekom a mliečnymi výrobkami, použiť môžu sušené rajčiny, alebo zelené či čierne olivy.

Tip pre kuchára: varíme v kvalitnom nerezovom alebo titánovom hrnci s hrubým dnom. Takýto hrniec má svoje skryté kvality. Oveľa rýchlejšie sa jedlo uvarí a zachovajú sa viac farba i živiny surovín.

Foto © Jozef Strešňák I Pavol Malenký