Recepty zdravej výživy ✔ Tipy & Triky

Pšeno so zeleninou

Pšeno so zeleninou
Jedli ste už niekedy pšeno, priatelia? Ak nie je najvyšší čas vyskúšať si to a odhaliť jeho chuť. Že neviete, čo je pšeno? Nuž najvyšší čas, aby ste vedeli... :-)

Nazrime do wikipedie, čo nám o ňom hovorí. Je konzumovateľný produkt z prosa. Získame ho odstránením pliev zo zrna. (Môj niekdajší šéf, keď videl znovu môj tanier s obedom, so zdvihnutým obočím zakaždým zahlásil: „Už zase ten vtáčí zob?!") Pšeno nielen dobre vyzerá, ale má aj veľmi dobré výživové hodnoty. Z vlastnej skúsenosti musím povedať, že nenafukuje a ľahko sa trávi. Má v sebe bielkoviny i tuky a sacharidy. Čo nemá, je ŽIADNY LEPOK! Takže pochutiť si môže každý, i celiatici.

Vráťme sa teraz k príprave, lebo má svoje zásady. Ako som už odcitovala wikipédiu, pšeno obsahuje istý podiel tuku a ten robí trošku šarapatu pri jeho príprave. Ak o tom nič neviete, tak môžete byť zaskočení a sklamaní horkou chuťou pokrmu z neho. Ale dá sa s tým účinne pracovať a tzv. „vyraziť tú horkosť“ z neho ešte pred varením. Vôbec tým nenarušíte jeho výživovú hodnotu, len si ho vhodne predpripravíte. Jedná sa o preliatie používanej dávky pšena vriacou vodou. Premývame takto len práve to množstvo pšena, ktoré ideme uvariť. Dôležitou pomôckou je husté sito, do ktorého nasypeme odmeranú dávku.
Čítať viac...